Kikärtsbiffar med jordnötter
Igår fick jag äntligen tummen ur att snickra ihop lite fördeg. (Eller poolish som experterna säger)
Den luktade som den såg ut typ.. Men brödet blev gott!
Idag blev det goda kikärtsbiffar med jordnötter, ris och Johans sås till middag!
Du behöver:
½ påse torkade kikärtor (koka mjuka i buljong) Visst kan man köpa burkade kikärtor men tänk då på att det är mycket dyrare och om du kokar dom själv blir dom MYCKET godare! Det är inte ens jobbigt. Lägg i blöt innan du går till jobbet och koka 45 min när du kommit hem! Superlätt!! Är du envis så är det nog 2 burkar..
2-3 vitlöksklyftor
1 gul lök (purjolök är också gott!)
1 finriven morot
2-4 tsk sambal oelek
1 lime
ca: 1 dl salta jordnötter
Olja
1 msk mjölk
1 ägg
1-2 msk majsmjöl (annat mjöl funkar nog också)
Gör såhär:
Hacka lök och vitlök och fräs mjuka i en stekpanna med olja.
Lägg lök, kikärtor, morot och sambal oelek i en bunke. Pressa i limen och skvätt i lite olja. Mixa. Det gör inget om det är lite bitar kvar (bitar är gott!)
Jordnötterna tycker jag är lättast att mixa för sig själva.
Vispa upp ägget, mjölken och mjölet. Blanda allt och smaka av.
Använd en sked och klicka ut biffar i stekpannan med olja.
Servera med ris och Johans sås t.e.x
Johans sås
Den här såsen kom till en dag då vi var redo att äta och kom på att vi glömt sås. (Vi åt sån här mat, det vill man ha sås till!)
Den går superfort att göra och blir väldigt god! Den har fått namnet efter någon som älskar den.
1 burk kokosmjölk
1 msk mango chutney
1 bit riven ingefära
ca: 2 msk sweet chili
kyckling- eller grönsaksfond
rivet skal av lime (den du hade i biffarna)
Blanda allt i en kastrull och koka upp, klart! (Om man tycker den är för lös kan man ju alltid slänga i lite maizena)
Låt inte bilden avskräcka er, dom är jättegoda!!
Sist vi gjorde den här typen av biffar hade vi i spiskummin (falafel-style) och ingen morot. Idag blev dom mycket saftigare, jag tror det var tack vare moroten! Så glöm inte moroten!! Appropå falafel är dessa goda att slänga i pitabröd!
Den luktade som den såg ut typ.. Men brödet blev gott!
Idag blev det goda kikärtsbiffar med jordnötter, ris och Johans sås till middag!
Du behöver:
½ påse torkade kikärtor (koka mjuka i buljong) Visst kan man köpa burkade kikärtor men tänk då på att det är mycket dyrare och om du kokar dom själv blir dom MYCKET godare! Det är inte ens jobbigt. Lägg i blöt innan du går till jobbet och koka 45 min när du kommit hem! Superlätt!! Är du envis så är det nog 2 burkar..
2-3 vitlöksklyftor
1 gul lök (purjolök är också gott!)
1 finriven morot
2-4 tsk sambal oelek
1 lime
ca: 1 dl salta jordnötter
Olja
1 msk mjölk
1 ägg
1-2 msk majsmjöl (annat mjöl funkar nog också)
Gör såhär:
Hacka lök och vitlök och fräs mjuka i en stekpanna med olja.
Lägg lök, kikärtor, morot och sambal oelek i en bunke. Pressa i limen och skvätt i lite olja. Mixa. Det gör inget om det är lite bitar kvar (bitar är gott!)
Jordnötterna tycker jag är lättast att mixa för sig själva.
Vispa upp ägget, mjölken och mjölet. Blanda allt och smaka av.
Använd en sked och klicka ut biffar i stekpannan med olja.
Servera med ris och Johans sås t.e.x
Johans sås
Den här såsen kom till en dag då vi var redo att äta och kom på att vi glömt sås. (Vi åt sån här mat, det vill man ha sås till!)
Den går superfort att göra och blir väldigt god! Den har fått namnet efter någon som älskar den.
1 burk kokosmjölk
1 msk mango chutney
1 bit riven ingefära
ca: 2 msk sweet chili
kyckling- eller grönsaksfond
rivet skal av lime (den du hade i biffarna)
Blanda allt i en kastrull och koka upp, klart! (Om man tycker den är för lös kan man ju alltid slänga i lite maizena)
Låt inte bilden avskräcka er, dom är jättegoda!!
Sist vi gjorde den här typen av biffar hade vi i spiskummin (falafel-style) och ingen morot. Idag blev dom mycket saftigare, jag tror det var tack vare moroten! Så glöm inte moroten!! Appropå falafel är dessa goda att slänga i pitabröd!
Kommentarer
Trackback