Fiskgryta & Kardemumma brûlée
Crème Brûlée med kardemumma
4 portioner
5 st äggulor
1 dl socker (knappt)
3 dl grädde
1,5 dl mjölk
2 tsk hel kardemumma
½ tsk vaniljpulver
2 msk råsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp grädden, mjölken, vaniljen och kardemumman. Rör äggulorna och sockret - vispa inte! Häll gräddkoket över äggblandningen. Rör till sockret löst sig (vispa inte). Sila blandningen så att du får bort kardemummakärnorna.
Fördela i formar och grädda i vattenbad ca 45 min. Låt svalna, ställ sedan in i kylen några timmar.
Strö sockret över brûléerna och bränn av med brûlée-brännaren. Servera!
Vi åt dessa underbara brûléer tillsammans med spritdränkta bär. Mums!
Bjuder på receptet för fiskgrytan oxå. Vi hade ingen palsternacka hemma men det gick bra ändå.
Det fina med den här grytan är att det är precis lagom med saffran i. Jag som inte gillar saffran egentligen.. Gillar ni saffran så får ni väl ta mer.
Fiskgryta
1-2 Vitlöksklyftor
1 gul lök
2-3 morötter
1-2 palsternackor
1 fänkål
1 bit purjolök
1 burk krossade tomater
5 dl matlagningsgrädde
1-2 dl vitt vin
Timjan, dragon, dill
Ett halvt kuvert saffran
Vegeta (eller fiskfond)
Svartpeppar
600 g vit fiskfilé (t.ex. torsk, sej el. hoki)
Hacka löken och fräs i en stor kastrull. Skär morot, palsternacka, fänkål och purjolök i lämpliga bitar och släng i kastrullen och fräs. Strö i saffran och rör runt. Häll sedan i tomatkross och matlagningsgrädde, vitt vin och kryddor. Låt koka några minuter.
Lägg i fisken och koka i ca 10 min, eller tills fisken är färdig. Koka inte för länge! Då försvinner fisken!
Strö över hackad dill innan servering. Servera det ris och en klick vitlöks-creme fraiche.
Johans vitlöks-creme fraiche
1 burk creme fraiche1 vitlöksklyfta (knappt)
örtsalt
Klart!